Így végezzük a ló sörényének ápolását!

A ló sörény ápolás jelentősége a hétköznapokon kevésbé, ám a versenyeken annál nagyobb. Itt már helyet kap a fazonra nyírás és a fonás, fényesítés is. Az alábbiakban áttekintjük a ló sörény ápolásával kapcsolatos teendőket.

A ló sörény ápolás lépései

A hátas legnagyobb éke a sörénye, ezért gondozását nagy odafigyeléssel kell végezni. Nem szabad azonban túlzásba esni, a napi fésülés nem tesz jót a paci kényes sörényének. Elegendő ezt hetente egyszer elvégezni. Ekkor nagy segítségünkre lehet egy kifésülést könnyítő spray, valamint a ló sörény ápolására szolgáló sörényfésű vagy sörénykefe. Ezek puha anyagból készültek és ritka fogazattal rendelkeznek. A sörény fésülését fentről lefelé tartó mozdulatokkal végezzük. Ha a ló sörénye túlságosan piszkos, lósamponnal ki is mosható a szőrzet.

Bizonyos esetekben a sörényt le is lehet vágni, például akkor, ha már eltöredezett a vége. Teljesen lenyírni azonban nem szabad, hiszen a ló sörénye és farka is kiemelt szerepet játszik a rovarok és az időjárás viszontagságai elleni védekezésben. Vannak ún. nyitott sörényű lovak. Esetükben a ló sörény ápolás további feladatokkal is gazdagodik, a rovarok elleni még nagyobb védekezéshez például különféle zseléket és spray-ket érdemes használni. Télen pedig a hideg ellen sálat, nyakvédőt vagy csuklyát kell a lóra adni.

A ló sörény ápolás ritkítással és fonással is történhet. A ritkításhoz erre szolgáló tépőeszközt vagy kést ajánlott használni. Fonásnak főleg a versenyek előtt van helye. Sőt, ma már igen nagy népszerűségnek örvend ez a fajta “frizura”. A legdivatosabbak a kis kontyok. Ehhez először egyenlő vastagságú fonatokat kell készíteni a sörényből, majd bogyókat formálni belőlük és gumival rögzíteni. Ez azonban csak a verseny alatt maradhat így, utána ki kell bontani, nehogy megtörjön a ló szőre.

A ló szőrzetének gondozása rendszeres, hetenkénti fésülésből áll. A takarmányozást is érdemes úgy végezni, hogy az a ló szépségét szolgálja. Ennek érdekében a szőrváltás kezdetét megelőzően tanácsos biotint adagolni az eledeléhez, kúraszerűen.

A farokról se feledkezzünk el!

Bár a ló valódi éke a sörénye, a farok szőre is rendkívül hosszú, így ápolása ugyancsak fontos feladat. Ahogy a ló sörény ápolás, fésülés sem történhet meg naponta, a farok kefélése sem, hiszen az a szőrszálak elvesztéséhez, ritkulásához vezetne. Ha szalma vagy sár éktelenkedik a ló farkán, esetleg csomó keletkezett a szőrben, inkább kézzel távolítsuk azt el. A ló farokszőrének gondozása is kifésülést könnyítő spray segítségével és erre szolgáló kefével történjen, ám lentről felfelé haladva kell eltávolítani a gubancokat belőle.

Bár a farok is kiemelt szerepet kap a rovarok elleni védekezésben, az sem jó, ha túl hosszúra nő. Ezért, ha nagyon megnőtt, a végéből le kell vágni egy kicsit. Akár formára is igazítható, a legnépszerűbb a csepp alakú és az egyenesre nyírt. Ha az időjárás engedi, a farok ki is mosható erre szolgáló készítményekkel. Ezeket a kozmetikumokat úgy alkották meg, hogy összetételük igazodjon a ló bőrének pH-jához, abszolút ártalmatlanok és több típusban elérhetőek.

Bizonyos samponok a ló megfürdetésére is alkalmasak, nyári melegben erre is sort keríthetünk. Ha nincs rá lehetőség, jól jöhet a szárazsampon vagy a folteltávolító spray. Az extra csillogás érdekében a ló sörény ápolás és gondozás befejeztével fényesítőszert is kenhetünk a szőrre. Ezek kaphatóak spray formájában is, de ezt sok ló nem kedveli. A fényesítő nem csak a szőr ragyogásáért felel, a kosz, a por és a különféle szennyeződések taszításában is fontos szerepe van. Felvitele során figyeljünk arra, hogy a ló szemébe és egyéb érzékeny részeibe ne jusson a szerből.  A fény lehet gyöngyházfényű és csillámokkal tarkított is, ezek káprázatossá teszik a ló szőrét. Használata után hagyjuk megszáradni, végül keféljük le a lovat puha sörtéjű eszközzel.

A ló sörény ápolás odafigyelést és gondoskodást igényel, ugyanakkor a “kevesebb néha több” elvét betartva csak heti egy alkalommal érdemes sort keríteni rá.