Így történik a ló ápolása

Így történik a ló ápolása

A ló ápolása olyan rendszeres feladat a lótartók számára, mely számos dolgot magában foglal, így a ló bőrének, szőrének és minden egyéb testrészének tisztítását, gondozását és bizonyos esetekben nyírását, valamint a paták karbantartását is. Ezek természetesen a ló szemet gyönyörködtető megjelenése szempontjából is fontosak, de egészségének megőrzésére is nagy hatást gyakorolnak. Az alábbiakban utánajárunk, hogyan történik a ló ápolása a mindennapokban, versenyekre készülve vagy éppen karámozás után!

Ezekkel történik a ló ápolása

Egy ápolatlan, elhanyagolt, piszkos ló hamarabb esik áldozatul a különféle betegségeknek, fertőzéseknek, nem beszélve a bőrén megjelenő feltörésekről. A ló ápolása csak speciális, erre a célra tervezett eszközök használatával történhet meg. A leggyakrabban használtak a következők:

  • a sörényfésű a farok- és sörényápolás elsődleges eszköze
  • a vakaró a kihullott szőrök és a piszok fellazítására szolgál, készülhet gumiból vagy műanyagból is
  • a szőrkefét a vakaró használatát követően alkalmazzuk a lehullott szőrök eltávolítására.
  • a gyökérkefe ennél jóval erősebb eszköz, a makacs foltokkal, szennyeződésekkel is kétségtelenül megbirkózik
  • a patakaparó a paták tisztán tartására szolgál, minden nap ajánlott használni
  • egy puha, tiszta ronggyal a ló szemének és orrának ápolását végezzük el, fejének a lemosásához pedig használjunk szivacsot
  • a svicckés a víz eltávolítását teszi lehetővé a ló ápolásának végeztével
  • a tépőfésű a sörényápolás során a ritkítást végzi, a sörénygumival pedig különféle frizurákat készíthetünk a lónak

Minden szükséges eszközt érdemes egy erre szolgáló tárolódobozban tartani.

Rendszeres teendők a ló ápolása során

A ló ápolása során érdemes követni egy bizonyos sorrendet biztosítva azt, hogy a gondozás alapos és mindenre kiterjedő legyen. A vakaróval a trágyát, sarat és az egyéb, nehezen leszedhető piszkokat tudjuk eltávolítani a lóról. Ez a lépés különösen akkor fontos, ha karámozás, illetve földúton vagy esőben történő lovaglás után vesszük kezelésbe az állatot. Használatát végezzük a szőr növekedésével megegyező irányú körkörös mozdulatokkal.

Azoktól a szennyeződésektől, amelyeket a vakaró nem tudott eltávolítani, gyökérkefével lehet megszabadítani a lovat, ugyanis ez az eszköz sokkal durvább sörtéjű. A tisztítást a ló nyakának bal oldalán kezdjük, majd fokozatosan haladjunk végig a mellkasán, a hátán és a hasán, míg el nem jutunk a farig. Végül a hátsó lábakat felülről lefelé keféljük le, majd következhetnek az első lábak is. Ugyanígy haladjunk végig a ló másik oldalán a ló ápolása során. A gyökérkefe az egyik leghatékonyabb eszköz a tisztításra, használatát követően a lovon egészen biztosan nem marad majd szennyeződés.

A szőrkefe jóval puhább és finomabb, a gyökérkefe használatát követően kihullott por és kosz távolítható el vele. Használjuk a szőrnövekedés irányával megegyezően. Ha a ló versenyre vagy bemutatóra készül, érdemes fényt is tenni a szőrére a folyamat végén, de ez a gyönyörű állat enélkül is ragyogó.

A fej ápolását ronggyal végezzük, óvatosan, ügyelve a ló kényes részeire, vagyis a szemeire, a füleire, a szájára és az orrára. Egy nedves szivaccsal is letörölgethetjük a fejét. A ló ápolásának ez a legnehezebb része, ugyanis a fejére nagyon érzékeny.  A ló intim testrészeinek és a végbélnyílásának a tisztítását sem úszhatja meg egy felelős lótartó, ehhez egy másik, tiszta szivacsot használjunk.

Bizonyos lovak kifejezetten szeretik az ápolást és igénylik is a rendszeres törődést, tisztítást. Mások azonban érzékenyen reagálnak, mozgolódnak, folyamatosan arrébb mennek, sőt az is előfordulhat, hogy ellenállnak. Az ápolás mozzanatait érezhetik csiklandósnak, zavarónak, ezért okozhat nehézségekbe az egész.

A ló ápolását érdemes nagy odafigyeléssel, óvatosan, de határozottan végezni. Fontos az is, hogy viselkedjünk velük kedvesen, hiszen az érzéseinket, a rezgéseinket egészen biztosan átveszik. A ló gondozása elengedhetetlen feladat az állat egészségének és szépségének megőrzése érdekében, végezzük rendszeresen és alaposan.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.