A legelegánsabb patás - a fríz ló

Fríz ló: a legelegánsabb patás

A fríz ló egészen másként néz ki, mint egy arab vagy angol telivér. Tartására a büszkeség és az erő, megjelenésére az elegancia jellemző, mely a lótartók egyik nagy kedvencévé teszi. Jól alkalmazkodik, értelmes, kifinomult és precíz. Épp ezért rendkívül drága is. Nézzük, milyen tulajdonságokkal bír ez a különleges és gyönyörű hátas!

A fríz ló származása

Eredete egészen az ókori Rómáig vezethető vissza, már a 2. századból vannak források a fríz ló jelenlétére és használatára vonatkozóan. Nevét egy germán törzsről kapta, akik Európában, Frízföldön telepedtek le. A lovakat a 16-17. században andalúz fajtával párosították, ezért tekintik melegvérűnek. Sokáig mezőgazdasági munkákra alkalmazták, ám egy időben egy másik lófajta vette át a helyét. Ekkor sajnos a fríz ló majdnem kihalt, ám a 19. században szerencsére sikerült időben megmenteni ezt a páratlan szépségű négylábú patást. Ezekben az időkben addig ismeretlen tulajdonságai is felfedezésre, illetve kihasználásra kerültek.

A fajta külső jegyei és belső tulajdonságai

A fríz lovat zömök testfelépítés, szögletes idomok és egy belülről fakadó, ősi erő jellemzi. Nem túl nagy termetű, marmagassága ugyanis 156-168 cm közötti. Feje hosszú és tekintélyt parancsoló, mellkasa széles, tekintete élénk, élettel teli, fülei pedig mozgékonyak. Farka dús és hosszú, ritkítani vagy vágni nem igazán szokták. Lábai erősek, izmosak, a bokáját dús szőrzet ékesíti, ami még különlegesebbé teszi a megjelenését. Patái teste többi részéhez hasonlóan kemények, erősek és bírják a strapát.

Színe mindig fekete, ha felfedezhetők rajta színes foltok, akkor gyanítható, hogy nem tisztán fríz ló. Az egyedüli engedmény a fejére vonatkozik, azon ugyanis lehet egy fehér színű, maximum 3 cm átmérőjű fehér csillag anélkül, hogy megkérdőjeleznék a fajta tisztaságát. A fríz ló egész megjelenése tekintélyt sugároz és eleganciáról tanúskodik. A régebbi fajták zömökebb, robosztus felépítésűek, az újabbak a nemesítésnek köszönhetően már nyúlánkabbak, légiesebb megjelenésűek.

A fríz ló szemet gyönyörködtető, tekintélyt parancsoló jelenség, koromfekete, fényes szőrével, dús, vastag szálú sörényével és farkával páratlan szépséget testesít meg. Épp ezért a bemutatókról sem hiányozhat, rendszeresen viszik kiállításokra is.

Belső tulajdonságai is legalább olyan ragyogóak, mint külső ismertetőjegyei. Ahogy az egy ennyire régóta velünk élő lóhoz illik, roppant kitartó, kiegyensúlyozott és jól terhelhető. A betegségekre és a környezet változásaira ugyanakkor nagyon érzékeny. A fríz lovak nyugodtak, megbízhatóak és sosem hagyják cserben az embert. Épp ezért is kedvelik sokan, igen elterjedt lófajta mindenhol.

A fríz ló hasznosítása

A fríz ló az a fajta, amely tényleg szinte bármire alkalmas. Megnyerő és kifinomult személyisége, mely páratlan erővel és precizitással párosul, lehetővé teszi, hogy fogathajtó lóként és mezőgazdasági feladatokat végző állatként is megállja a helyét. Ezek a feladatkörök azonban inkább a régebbi típusú, “barokk” fríz lovakra jellemzőek, a mai, modern lovakat főként sportcélokra használják. Kiemelkedő teljesítményt tudnak nyújtani fogathajtásban és díjugratásban is.

A klasszikus versenyeken még a laikusok is felismerhetik, hiszen páratlan eleganciát, nyugalmat és harmóniát sugároz magából. Az ilyen eseményeken az állatok díszes felszerelést, különleges kellékeket viselnek, a lovassal szinte teljesen összeöltözve. Az ilyenkor felbukkanó vörös és a fehér kiegészítők még inkább kiemelik az állat páratlan, sötét szépségét. Csodás, régi időket idéző hangulatot teremt a fríz ló jelenléte a versenyeken. Higgadtsága, kimértsége és nemesi mivolta garantáltan magához vonzza a tekinteteket.

Alkalmazkodóképességének és pontosságának hála szinte bármelyik másik fríz lóval be lehet fogni a fogatba. Azonos személyiségjegyeik miatt bármelyik másik fajtatársukkal könnyen és gördülékenyen tudnak együtt dolgozni. Egy fríz lovat birtokolni igazi ajándék, bármilyen módon is hasznosítjuk. Eleganciája, kimértsége és megbízhatósága a lószeretők igazi társává tesz minden ilyen fajta lovat.