Az arab telivér jellemzése

Az arab telivér jellemzése

Az arab telivér az egyik legrégebbi lófajta. Olyannyira ősi, hogy megjelenése mintegy 5.000 évvel ezelőttre tehető. Nevéből is adódóan az Arab-félszigetről, valamint Egyiptomból származik. Ma már csak az a ló nevezhető arab telivérnek, amely az Arab Lovat Tenyésztők Világszövetsége nevű szervezet törzskönyvében nyilvántartott lovak utódja. Nézzük meg, milyen tulajdonságokkal büszkélkedhet napjaink egyik legelterjedtebb lófajtája!

Az arab telivér eredete

Használatuk kezdetekor a hadászatban, a csatatéren valósult meg, hiszen erősek, mozgékonyak, ugyanakkor nincsenek nagy igényeik. Tenyésztésük az arab világban indult el, ám a 16-18. századra a lófajta már megjelent Európában is. Pozitív tulajdonságainak köszönhetően pedig hamar elterjedt az egész világon. Tenyésztése szerepet játszott más lófajok, például az angol telivér tenyésztésében is. Hazánkban a legismertebb ménes Bábolnán található, már 1789-ben megkezdték itt az arab telivér tenyésztését.

Külső jegyei

A lófajta egyszerre testesíti meg a szépséget és az eleganciát. Az arab telivér áramvonalas, ruganyos és arányos testtel megáldott állat, nagy homlokkal, tarkóval, orrlyukakkal és szemekkel rendelkezik. Feje és füle aránylag kicsi. Különlegessége az izmos, ívelt nyak és a hosszú far, mely magasra tartott farokban végződik. Háta rövid, teste pedig masszív és erős, szügye, mellkasa nem igazán mély. Az arab telivér olyan ló, melynek kétségtelenül van kiállása és tekintély sugárzik az egész tartásából. Ennek megfelelően patája és lábai is rendkívül erősek. Magassága átlagosan 15 és 16 marok közé tehető. Súlya 300-400 kg között mozog. Átlagosan 25-30 évet él.

Az Arab Lovat Tenyésztők Világszövetsége szerint a fajtiszta arab telivérek színe pej, szürke, sárga, deres vagy fekete lehet, bőrük pedig minden esetben fekete. Ennek magyarázata, hogy a sötét bőr képes megvédeni őket az arab országokra jellemző, folyton égető napsütéstől. Ha ezektől eltérő színnel és/vagy mintázattal (például fehér foltokkal) rendelkezik, akkor egészen biztosan kevert típusról van szó.

Így viselkedik egy arab telivér

A fajtára jellemző, hogy igazán kitartó. Alapvetően higgadt, nyugodt, értelmes és gyorsan felfogja a kapott utasításokat. Ezért jól szerepelhet versenyeken is. Már az idők kezdete óta az emberek közelében vagy épp velük együtt élt, ezért veleszületett képessége az együttműködésre való hajlandóság. Kiegyensúlyozott jelleme miatt gyerekek oktatására, szórakoztatására is alkalmas, a kicsik biztonsággal tartózkodhatnak a közelében.

Az arab telivér intelligens, gyorsan tanul, ugyanakkor forróvérű is. Amilyen könnyen elsajátítja az új ismereteket, olyan gyorsan eltanulja a helytelen viselkedést is lótársaitól. Az emberben megbízik, ám ha ügyetlen lovassal kerül szembe, könnyen sérülhet a vele való kötődése.

A fajta hasznosítása

Mi sem bizonyítja jobban az arab telivér sokoldalúságát, mint az, hogy szinte mindenre alkalmas. Hátaslónak, versenyzésre, bemutatókra, távlovaglásra, díjugratásra, sőt még egy vadászaton is megállja a helyét, bár erre a célra inkább az ősidőkben alkalmazták. Ha a versenyzés nem passzol hozzá, vontatólóként vagy munkalóként alkalmazzák.

Mivel ezek a négylábúak rendkívül kitartóak, ezért leginkább a távlovaglásban fedezhetjük fel őket. Ennek a lovas sportnak a keretén belül naponta óriási távokat, mintegy 100 mérföldet kell megtenni. Gyorsasága soha nem fog vetekedni egy angol telivérével, de galoppozásban ügyes. Pozitív külső és belső tulajdonságai miatt sokan tartják hobbilóként is.

Ha egy megnyerő külsejű, jól terhelhető, ám mégis nyugodt, kiegyensúlyozott és értelmes lovat szeretnénk, érdemes az arab telivér mellett letenni a voksot. A lófajta kiválóan kommunikál a gyerekekkel is, nem vad és kiszámíthatatlan, így nagy biztonsággal és bizonyossággal lehet belőle valódi családtag.