Angol telivér - a legdrágább lófajta

Angol telivér: a legdrágább lófajta

Az angol telivér tenyésztése a 17-18. században indult meg az Egyesült Királyságban. Rendkívüli gyorsasága miatt főleg versenyeztetésre tartják. Nemcsak a legsebesebb, legnemesebb, de a legértékesebb lófajta is az angol telivér. Az alábbiakban utánajárunk, hogy minden rejlik az egyedülállósága!

Az angol telivér eredete

Angliából származik, a galloway nevű kelta lovak utódaként emlegetik. Az 1973-ban kiadott Angol Telivér Méneskönyvben szereplő kancák és mének leszármazottja minden ma élő angol telivér ló. A kelta lovakat a 16-17. században arab lovakkal keresztezték, hogy egy erős, gyors, versenyzésre alkalmas lófajta jöhessen létre. Hazánkban a 19. század elején kezdett elterjedni. Olyannyira angol gyökerekkel rendelkezik, hogy a világ szinte összes angol telivér lova a 3 alap fajtából származik.

Az angol telivér megjelenése

Az arab telivérrel szemben az angol telivér melegvérű, megjelenése nyúlánk, atlétikus. Hosszú nyak, száraz fej és közepesen hosszú hát jellemzi. Mellkasa mély, lábai szikárak és erősek. Mozgása vágtában a legtökéletesebb, ebben a versenyszámban ő a leggyorsabb az egész világon, ez annak köszönhető, hogy a hátsó lábai nagyon hosszúak.

Nagy szemei és tág orrnyílásai vannak. Az egész teste nagyon izmos, szikár és rugalmas. Színe igen változatos lehet, szürke, pej, sárga vagy fekete, a tarka szín azonban nem jellemző rá. Marmagassága 150 és 170 cm közötti. Ezek a tulajdonságok nagy általánosságban jellemzik az angol telivért, de azért magasságban, küllemben igencsak eltérőek az egyes egyedek. Ez főleg azért alakult ki, mert kiválasztásuk során egyedül a gyorsaságot tartották szem előtt.

Az angol telivér bátor és erős lófajta, ám idegrendszere néha kissé gyenge. Ennek oka a túlzott igénybevétel és az egyedek nem megfelelő kiválasztása. Kifejezetten versenyzésre tenyésztették, ehhez igazodik a habitusa is.

Hasznosítása

Az angol telivér tartásának célja főként az, hogy versenyeken szerepeljen, de hátaslóként is alkalmazzák. Nagyon fiatalon, már akár 2 éves korban is versenyzésre foghajták. Gyorsan fejlődik és erős, ezért is törhető be ilyen korán.

A galoppályákat szinte csak a fajtához tartozó lovak lepik el szerte a világon. Ugyanakkor az egyéb lovassport versenyekben és a military sportágban is találkozhatunk angol telivérrel vagy változataival. Ma egyszerűen nem létezik sportlovaglás angol telivér nélkül.

Eredetileg ugyan katonalóként kezdték el tenyészteni, de remek tulajdonságainak felismerését követően később már szinte csak gyorsaság alapján szelektálták. Más lófajták tenyésztésében nemesítőként is alkalmazzák. Mivel rendkívül szilárd, kitartó és gyors, regenerátorként is megállja a helyét ott, ahol a teljesítmény növelését tartják szem előtt.

Az angol telivér Magyarországon

Az angol telivér tenyésztése hazánkban Széchenyi István és Wesselényi Miklós nyomán indult meg, miután Széchenyi 1816-ban 21 telivért hozott be Angliából. Néhány évvel később az állományt Wesselényi bővítette 12 lóval és 2 csikóval. Innen már egyenes út vezetett ahhoz, hogy Magyarországban is elterjedjenek a versenyek. Az elsőre 1827-ben került sor, 1832-ben pedig már az első magyar méneskönyv kiadása is megtörtént.

Az 1897-ben született Kincsem névre hallgató angol telivér a leghíresebb magyar ló, aki élete során 54 versenyen aratott győzelmet. Minden versenyt, amelyen elindult, meg is nyert. Világrekordjait azóta sem sikerült megdönteni, így méltán nevezték “legyőzhetetlen csodakancának”. Jelentős siker még Kisbér 1876-os győzelme az epsomi derbin. A ma élő angol telivérek közül az Overdose névre hallgató paci ért el óriási sikereket, hiszen már 4 évesen 12 versenyen győzedelmeskedett. Jelenleg tenyészménként alkalmazzák.

Az angol telivér kimagasló teljesítménnyel rendelkezik, egy gyengébb képességű lovas azonban könnyen felbosszantja, így tartása során arra is kiemelt figyelmet kell fordítani, hogy ki gondozza, ápolja és eteti. Az egyik legelterjedtebb fajta a világon.