A ló etetése - takarmány típusok

A ló etetése – takarmány típusok

A ló etetése során azt kell figyelembe vennünk, hogy a ló legelő állat, emésztőrendszere is ennek megfelelően működik. Ezért gyakran eszik, de egyszerre csak kis mennyiségeket képes elfogyasztani. Egy átlagos ló etetése naponta kb. 12-14 kg takarmányt igényel, ám ezen a mennyiségen számos körülmény módosíthat, például a ló kora, fajtája (például egy angol telivér egészen máshogy étkezik, mint egy fríz ló), az évszak, ahogyan az is, hogy a kanca vemhes-e, illetve munkára van-e fogva. Az alábbiakban megnézzük, milyen típusú takarmányokkal találkozhatunk a lótartás ideje alatt és melyik mire szolgál.

Szálas takarmány – az alapvető élelem a ló etetése során

Ha a ló a természetben él, szinte egész nap csak friss füvet legel, szénával aligha találkozik. A lótartás során azonban abrakot is kap főleg a téli, hideg időben, de sokszor sajnos nyáron is. A széna tehát az alaptakarmányt jelenti a ló etetése során, mindig kell, hogy legyen előtte egy kis mennyiség belőle.

A leggyakoribb és legjobb minőségű szálas takarmány a réti széna, amely magas rosttartalma mellett elenyésző fehérjetartalommal rendelkezik, a hátasok mégis szeretik, mert nem fás és száraz, hanem friss és ropogós. A széna betakarítása általában a növények virágzása előtt történik, ekkor a széna még zöld színű marad.

A réti szénával szemben a lucernaszéna magas fehérjetartalommal bír, ám főleg csak szarvasmarhák és szoptatós kancák abrakolására alkalmas. A zabszalma jelentősége csekély, inkább csak pótlólag szokták adagolni az állatoknak.

Még a legjobb minőségű szénával sem veheti azonban fel a versenyt a friss, zöld, réti fű. Ha tehetjük, tavasszal és nyáron mindenképpen legeltessük a lovat a szabadban, majd a hűvösebb idő beköszöntével fokozatosan szoktassuk vissza a szénához.

Abraktakarmány: tápanyagban gazdag eledel

Az abraktakarmány előnye, hogy egyszerre, nagy mennyiségben tartalmaz minden szükséges tápanyagot és képes kielégíteni a hátas energiaigényét is, ezért a ló etetése során kiemelt szerepet kap. A legelterjedtebb a zab, amely összetételében nagyon hasonlít a legelőn termő friss fűhöz.

A kukorica energiatartalma magas. A lónak adható csöves formában is, de morzsolva vagy durvára őrölve is megeszi. Finomra őrölve azonban ne adjuk neki, mert a felszálló por megbetegítheti a lovat. Ezt elkerülendő, az őrleményt vízzel érdemes elkeverni. Az árpa még a zabnál is energiadúsabb, szintén őrölve szokták adagolni.

Lében gazdag takarmányok

A lédús takarmányok nagy előnye, hogy nedvességtartalmuknak köszönhetően pörgetik az anyagcserét, ráadásul nagyon finomak is. A répa mindig jó választás a ló etetése során, a pacik egyszerűen imádják. Akár napi 2-4 kg-ot is képesek falatozni belőle.  A szoptatós kancáknak és a kiscsikóknak különösen hasznos a benne lévő vitaminok miatt. Fontos azonban, hogy csak megpucolva, tisztán adjuk a lónak.

A répához hasonló a takarmányrépa és a cukorrépa is. Ezek kevesebb vitamint tartalmaznak, bár energiatartalmuk jelentősebb. Épp ezért akár napi 8-10 kg-nyi mennyiséget is képes megenni belőle a paci. A melasz szinte teljes mértékben cukorból áll, így adagolása során vízzel kell hígítani. Néhány dkg-ot lehet belőle adni a hátasnak. A lovak is szeretik az édes ízt, melyet a leginkább gyümölcsök formájában fogyaszthatnak. Az alma, a körte, a görögdinnye, sőt még a tök is hamar az állat kedvencévé válhat.

Manapság elterjedtek a különböző lovaknak készült száraz tápok és étrendkiegészítők is. Ezek előnye, hogy koncentráltan tartalmazzák az életkornak megfelelő tápanyagokat, ásványi anyagokat, vitaminokat és nyomelemeket. Bár mesterségesen előállított anyagok, mégis remekül kiegészítik a takarmányozást a ló etetése során.

A ló gondozása számos teendőt magában foglal: az etetést, az ápolást, a szálláshely biztosítását stb. A ló fizikai és lelki igényeinek kielégítése összetett feladat, ám a belé fektetett idő, energia és pénz minden esetben megtérül, bármilyen céllal is tartunk paci(ka)t. Hiszen a ló szerethető és bölcs állat, az ember hű társa már az idők kezdete óta.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.